Logo van nrcLogo van nu

-Politiek

Biden zet Netanyahu onder druk voor gijzelaarsdeal met Hamas

5.7
Copyright nrc
Foto: NRC

De Amerikaanse president Joe Biden stelt dat een definitieve gijzelaarsdeal dichtbij is, maar uit kritiek op de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voor onvoldoende medewerking aan het voorstel.

In het kort:

Biden wil de komende weken een overeenkomst voor een staakt-het-vuren en het vrijlaten van gijzelaars presenteren aan Israël en Hamas.

  • Biden antwoordde met een duidelijk "nee" op de vraag of Netanyahu genoeg doet voor de deal.
  • Netanyahu stelt dat een deal niet mogelijk is voordat de verantwoordelijken voor de dood van zes gijzelaars zijn opgepakt.
  • Hamas beweert dat Israël een staakt-het-vuren weigert en ziet Bidens opmerkingen als bevestiging dat Netanyahu "de inspanningen voor een deal ondermijnt".

Het grote plaatje:

De druk op Netanyahu is ongekend hoog na de vondst van zes gedode gijzelaars in Gaza.

  • Een Israëlische functionaris noemt Bidens kritiek op Netanyahu "verbijsterend" en stelt dat Hamas-leider Sinwar elke overeenkomst weigert.
  • De dood van de gijzelaars heeft geleid tot nieuwe onderhandelingen over een wapenstilstand en de vrijlating van ongeveer honderd resterende gijzelaars.
  • Families van gijzelaars en steeds meer Israëliërs roepen Netanyahu op tot een bestand te komen met Hamas om de gijzelaars te beschermen.

Bronnen

Bekijk ook

Het belangrijkste nieuws gratis in je mailbox

Elke week een korte e-mail met de meest relevante verhalen.