Logo van nrcLogo van fdLogo van nos

-Politiek

Israël verdeeld over bestand met Hamas na dood gijzelaars

5.8
Copyright nrc
Foto: NRC

Massale protesten en stakingen leggen druk op regering-Netanyahu om onderhandelingen met Hamas te starten, terwijl kabinet intern verdeeld blijft over koers in Gaza-oorlog.

In het kort:

De dood van zes Israëlische gijzelaars in Gaza heeft geleid tot een golf van protesten en stakingen in Israël, gericht op het afdwingen van een bestand met Hamas.

  • Honderdduizenden demonstreerden in Tel Aviv en andere steden, waarbij sommigen Netanyahu beschuldigden van het 'vermoorden van gijzelaars'.
  • Een landelijke staking, opgeroepen door vakbond Histradut, legde grote delen van het openbare leven plat.
  • Het kabinet blijft verdeeld, met premier Netanyahu die vasthoudt aan militaire actie, terwijl minister van Defensie Gallant pleit voor onderhandelingen.

Het grote plaatje:

De interne verdeeldheid in Israël weerspiegelt zich in de reacties op de crisis, met progressieve steden die de staking steunen en conservatieve gebieden die doorwerken.

Achter de schermen:

Een gelekte kabinetsvergadering onthulde een hevige confrontatie tussen Netanyahu en Gallant over de strategie in Gaza, waarbij Gallant waarschuwde dat Netanyahu's koers tot meer dode gijzelaars zou kunnen leiden.

Wat volgt:

Extreem-rechtse ministers dreigen met het laten vallen van de regering als er een bestand met Hamas komt, wat de politieke spanning verder opdrijft.

Bronnen

Meer politiek

Het belangrijkste nieuws gratis in je mailbox

Elke week een korte e-mail met de meest relevante verhalen.