Logo van nos

-Cultuur & Media

Vrouwengezondheid krijgt eindelijk de aandacht die het verdient

6.0
Foto: NOS

Vrouwen krijgen nog steeds niet altijd de juiste zorg omdat het medisch onderzoek vooral op mannen is gebaseerd, wat kan leiden tot verkeerde diagnoses en behandelingen.

In het kort:

De Nationale Dag van de Vrouwengezondheid in Utrecht biedt een platform om deze problematiek aan te kaarten. Zorgmedewerkers, wetenschappers en patiëntenorganisaties werken samen om de genderspecifieke zorg te verbeteren.

  • Onder artsen is er een groot kennishiaat over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Geneeskundestudenten krijgen maar weinig informatie hierover.
  • Klachten van vrouwen worden nog te vaak afgedaan als 'vrouwenkwaaltjes', wat de Europese samenleving miljarden kost.
  • Er is dringend behoefte aan meer aandacht voor onbegrepen klachten bij vrouwen in de zorg en in de opleiding van zorgprofessionals.

Het grote plaatje

De Dag van de Vrouwengezondheid is een initiatief van de stichting Voices for Women, die zich inzet voor genderspecifieke medische zorg. Het doel is om dit jaarlijks terug te laten keren.

Wat volgt

Demissionair minister Dijkstra (Medische Zorg) is aanwezig op de dag. Zij heeft eerder extra geld toegezegd voor onderzoek naar gezondheidsproblemen die specifiek vrouwen treffen.

Bronnen

Logo van nos

Verplicht optimisme verdringt ruimte voor echt lijden

Verplicht optimisme verdringt ruimte voor echt lijden

Belangengroepen teleurgesteld over afwezigheid koning bij Paralympics

Belangengroepen teleurgesteld over afwezigheid koning bij Paralympics