Logo van nrcLogo van bnr

-Wereld

Rusland verplaatst vliegtuigen buiten bereik Oekraïense Atacms-raketten

5.5
Copyright nrc
Foto: NRC

Oekraïne dringt aan op toestemming om Amerikaanse raketten in te zetten op Russisch grondgebied, terwijl Rusland zijn gevechtsvliegtuigen naar veiliger locaties verplaatst.

In het kort:

Rusland heeft gevechtsvliegtuigen van zestien bases nabij Oekraïne verplaatst naar vliegvelden dieper in Rusland, buiten het bereik van Amerikaanse Atacms-raketten.

  • Oekraïne heeft nog geen toestemming om deze raketten met een bereik van 300 kilometer in te zetten op Russisch grondgebied.
  • Kyiv hoopt alsnog goedkeuring te krijgen, wijzend op recente successen in de Russische regio Koersk.
  • Oekraïense functionarissen waren onlangs in Washington om te pleiten voor opheffing van het verbod.

Het grote plaatje:

De terugtrekking van Russische vliegtuigen maakt het Oekraïense verzoek volgens sommigen minder urgent, maar experts betwisten dit.

  • Het Institute for the Study of War stelt dat er nog steeds honderden legitieme militaire doelwitten binnen Atacms-bereik zijn.
  • Experts zien de handhaving van 10% van de Russische vliegtuigen binnen bereik als argument voor opheffing van het verbod.

Wat volgt:

President Zelensky bezoekt de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland om zijn verzoek om lange-afstandswapens kracht bij te zetten tijdens een vergadering van de internationale Ukraine Defense Contact Group.

Bronnen

Bekijk ook

Het belangrijkste nieuws gratis in je mailbox

Elke week een korte e-mail met de meest relevante verhalen.