Logo van nos

-Cultuur & Media

Private bank InsingerGilissen start onderzoek naar slavernijverleden

Copyright nos
Foto: NOS

De bank ondersteunt een promotieonderzoek naar de ontwikkeling van het zakenimperium van de familie Insinger, dat diep verweven was met de Nederlandse slavernijsector.

In het kort:

InsingerGilissen erkent de actieve rol van voorganger Insinger & Co in het Nederlandse slavernijverleden en steunt nu wetenschappelijk onderzoek.

  • De firma Insinger & Co was een van de meest succesvolle bedrijven in de Nederlandse slavernijsector.
  • Na de afschaffing van de slavernij in 1863 ontving het bedrijf ruim 4 miljoen euro voor de uitkoop van meer dan 1200 tot slaaf gemaakten.
  • De bank betreurt deze historische rol en vindt het belangrijk dat er een helder beeld komt van dit deel van de geschiedenis.

Het grote plaatje:

Het onderzoek richt zich op de menselijke impact van de slavernij-economie en valt onder de leerstoel Global Histories of Labour and Colonialism aan de Radboud Universiteit.

  • Onderzoeker Matthias van Rossum zal het project begeleiden en focussen op de leef- en werkomstandigheden rond koloniale werkplekken.
  • De Insinger Stichting, nu losgekoppeld van de bank, concludeerde eerder al dat ze niet had kunnen bestaan zonder het profijt van de slavernij.

Wat volgt:

Het onderzoek zal dieper ingaan op de effecten van de slavernijbetrokkenheid op de betrokken mensen, wat aansluit bij de huidige maatschappelijke behoefte aan inzicht in de menselijke impact van het koloniale verleden.

Bronnen

Dit artikel is ook beschikbaar in de app

Lees het belangrijkste nieuws in een helder formaat in de Kort.news app. Helemaal gratis.

iOS App StoreGoogle Play Store

Meer cultuur & media

Het belangrijkste nieuws gratis in je mailbox

Elke week een korte e-mail met de meest relevante verhalen.