Logo van nrc

61 dagen geleden -Wereld

Hoogleraar IC-verpleegkundige: van het bed naar de wetenschap

5.8

Foto: NRC

Frederique Paulus, de eerste IC-verpleegkundige die hoogleraar werd, onthult hoe ze vanuit de verpleging op de intensive care doorgroeide naar wetenschappelijk onderzoek en het nut van medische behandelingen onderzocht.

In het kort:

Frederique Paulus begon als IC-verpleegkundige en klom op tot hoogleraar intensive care, waar ze kritisch onderzoek doet naar de effectiviteit van behandelingen. Ze onthulde dat sommige standaardprocedures schadelijk kunnen zijn en deelt haar inzichten met de medische wereld.

  • Paulus onderzocht behandelingen op de IC die vanzelfsprekend lijken maar schade kunnen aanrichten, zoals vernevelen en balloneren.
  • Ze benadrukt het belang van evidence-based medicine en de uitdagingen bij het implementeren en afschaffen van medische behandelingen.

Het grote plaatje:

Als hoogleraar intensive care heeft Paulus geleerd dat kritisch denken en onderzoek essentieel zijn voor het verbeteren van de patiëntenzorg op de IC. Haar bevindingen dagen de conventionele praktijken uit en dragen bij aan een betere behandeling van ernstig zieke patiënten.

Wat volgt:

Paulus' onderzoek naar het de-implementeren van onnodige behandelingen op de IC heeft al geleid tot aanzienlijke besparingen in verpleegtijd. Haar voortdurende inzet voor evidence-based medicine en veilige zorgpraktijken zal een blijvende impact hebben op de intensive care geneeskunde.

Bronnen

Logo van nrc