Logo van nu

-Politiek

Europees Hof buigt zich over Nederlands beleid derdelanders uit Oekraïne

5.8
Copyright nu
Foto: NU

De hoogste Europese rechter onderzoekt of Nederland terecht de opvang voor derdelanders uit Oekraïne heeft beëindigd. Deze zaak volgt na twee jaar van juridische onduidelijkheid en tegenstrijdige uitspraken van verschillende rechtbanken.

In het kort:

Nederland besloot in 2022 om derdelanders uit Oekraïne niet langer onder de speciale vluchtelingenregeling te laten vallen, wat leidde tot een reeks juridische complicaties.

  • Derdelanders zijn mensen die tijdelijk in Oekraïne woonden voor werk of studie, maar geen Oekraïens paspoort hebben.
  • Na verschillende rechtszaken en tegenstrijdige uitspraken, heeft de Raad van State de kwestie voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie.
  • Vijftien rechters zullen zich buigen over twee kernvragen: mag de tijdelijke bescherming voor een deel van de groep worden ingetrokken, en was het terugkeerbesluit rechtmatig?

Het grote plaatje:

De zaak is uniek vanwege de omvang en de betrokkenheid van meerdere lagen in de rechtspraak. Het oordeel van het Europees Hof kan verstrekkende gevolgen hebben voor het vluchtelingenbeleid in de EU.

Wat volgt:

De uitspraak van het Europees Hof wordt pas over enkele maanden verwacht. Tot die tijd mogen de derdelanders in Nederland blijven.

Bronnen

Bekijk ook

Het belangrijkste nieuws gratis in je mailbox

Elke week een korte e-mail met de meest relevante verhalen.