Logo van telegraafLogo van nu

-Economie

Energierekening stijgt fors door hogere netbeheerkosten

5.3
Copyright telegraaf
Foto: Telegraaf

De kosten voor het stroomnet gaan de komende decennia waarschijnlijk verdubbelen of zelfs verdrievoudigen, wat zal leiden tot een aanzienlijke stijging van de energierekening voor huishoudens en bedrijven.

In het kort:

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) voorspelt een forse stijging van de stroomnettarieven tot 2050 vanwege de energietransitie.

  • Huishoudens betalen nu gemiddeld €250 per jaar aan transportkosten voor elektriciteit, in 2050 wordt dit naar verwachting €600 tot €800.
  • De totale kosten voor alle gebruikers samen stijgen van €7 miljard naar €18-25 miljard per jaar.
  • Netbeheerders moeten grote investeringen doen om het stroomnet te verzwaren voor de toenemende productie van wind- en zonne-energie.

Het grote plaatje:

De energietransitie vereist een aanzienlijke uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk, wat leidt tot hogere kosten voor alle gebruikers.

  • Het huidige stroomnet zit op veel plekken aan zijn maximale capaciteit.
  • Bedrijven ondervinden vertragingen bij het verkrijgen van nieuwe aansluitingen.
  • De ACM benadrukt het belang van een eerlijke kostenverdeling en wijst op mogelijkheden voor overheidssteun aan bepaalde gebruikersgroepen.

Vooruitkijkend:

De ACM suggereert dat de overheid kan overwegen om een deel van de investeringskosten voor de energietransitie op te nemen in de rijksbegroting.

Bronnen

Bekijk ook

Het belangrijkste nieuws gratis in je mailbox

Elke week een korte e-mail met de meest relevante verhalen.