Logo van nu

-Politiek

Claudia Sheinbaum geïnstalleerd als eerste vrouwelijke president van Mexico

5.1
Copyright nu
Foto: NU

De 62-jarige Claudia Sheinbaum is de nieuwe president van Mexico geworden, waarmee ze geschiedenis schrijft als de eerste vrouw en joodse leider in deze functie in het overwegend katholieke land.

In het kort:

Sheinbaum's aantreden markeert een historisch moment voor Mexico, met een focus op vrouwelijk leiderschap en een voortzetting van het beleid van haar voorganger.

  • Ze benadrukte in haar toespraak het belang van vrouwelijk leiderschap: "Nu is het tijd voor verandering, nu is het tijd voor vrouwen."
  • Sheinbaum zet het drugsbeleid van haar voorganger López Obrador grotendeels voort, met meer nadruk op inlichtingenwerk en onderzoek.
  • Ze is lid van dezelfde links-populistische partij Morena als López Obrador, die als haar politieke mentor wordt beschouwd.

Het grote plaatje:

Sheinbaum brengt een indrukwekkende achtergrond mee naar het presidentschap.

  • Ze heeft een achtergrond in natuurkunde en was betrokken bij het IPCC, waar haar team in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede won.
  • Haar politieke carrière omvat functies als milieuwethouder, burgemeester van een stadsdeel en hoofd van de regering van Mexico-Stad.
  • Deze diverse ervaring in wetenschap en politiek vormt de basis voor haar aanpak als nieuwe leider van Mexico.

Bronnen

Meer politiek

Het belangrijkste nieuws gratis in je mailbox

Elke week een korte e-mail met de meest relevante verhalen.